Dziendziecka2015tabl

Tegoroczny Dzień Dziecka w naszej szkole nie mógł się również obejść bez atrakcji zorganizowanych specjalnie dla naszych kochanych uczniów tych dużych i tych mniejszych. W tym roku przybrał on formę zajęć praktycznych z pierwszej pomocy, ale oczywiście oprócz szkolenia były też liczne gry, zabawy oraz rywalizacje zespołowe, nagradzane upominkami zakupionymi przez Fundację Sapere et Gaudere. Nad przebiegiem zajęć czuwała pani Katarzyna Nogieć (prezes Fundacji), a prowadzili je specjalnie zaproszeni goście z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, a dokładnie z Instytutu Bezpieczeństwa i Edukacji Narodowej na czele z dr Przemysławem Wywiałem i mgr Andrzejem Ziarko. Nasi najmłodsi uczestnicy szkolenia otrzymali specjalne dyplomy potwierdzające zdobycie nowych umiejętności. Tego dnia uczniowie, jak stało się już szkolnym zwyczajem na drugie śniadanie zjedli pyszne kiełbaski z grilla. Nie obeszło się też bez słodkości, które Fundacja pozyskała od sponsora firmy Wawel S.A.
Wszystkim dzieciakom jeszcze raz życzymy samych radosnych dni, aby uśmiech zawsze gościł na Waszych twarzach.
Serdeczne podziękowania kierujemy do wszystkich, którzy tak chętnie włączyli się w zorganizowanie tego wspaniałego dnia.

red.

747
740
786
759
744
794
762
791
797
732
785
761
798
767
772
751
788
739
796
741
787
743
753
779
799
738
770
768
766
763
754
764
Previous Next Play Pause

DzienMamyTaty 2015tabl

2 czerwca 2015r. w remizie OSP Poskwitów odbyło się spotkanie z okazji święta Mamy i Taty. Dzieci z oddziału przedszkolnego oraz klas I – III razem ze swoimi wychowawczyniami przygotowały przedstawienia i piosenki dla swoich rodziców. Uroczystość rozpoczęła się tańcami na placu przed remizą prowadzonymi przez Panią Justynę Dragan. Następnie dzieci zaśpiewały piosenki i przedstawiły scenkę pt.: „Robin Hood” w języku angielskim przygotowane przez Panią Elżbietę Młyńską prowadząca zajęcia projektowe „Bajkowy angielski”. Potem mali artyści zaprezentowali swoje programy przygotowane specjalne dla rodziców. Na zakończenie dzieci złożyły życzenia swoim rodzicom i wręczyły im upominki i słodkości. Do życzeń dołączyli się  również Pani Dyrektor Anna Rerak i Pan Dyrektor Michał Znamirowski. Rodzice byli bardzo zadowoleni z występu swoich dzieci. Serdecznie dziękujemy Panu Maćkowi Jagiełce i Piotrowi Szlachcie za oprawę akustyczną uroczystości.

Redakcja Kącika Malucha

DSC_8721
DSC_8619
DSC_8708
DSC_8850
DSC_8783
DSC_8772
DSC_8881
DSC_8867
DSC_8661
DSC_8744
DSC_8652
DSC_8696
DSC_8800
DSC_8768
DSC_8848
DSC_8753
DSC_8827
DSC_8766
DSC_8906
DSC_8627
DSC_8764
DSC_8630
DSC_8892
DSC_8828
DSC_8882
DSC_8716
DSC_8730
DSC_8822
DSC_8801
DSC_8897
DSC_8831
DSC_8740
DSC_8673
DSC_8834
DSC_8904
DSC_8899
DSC_8878
DSC_8901
DSC_8804
DSC_8823
DSC_8679
DSC_8806
DSC_8729
DSC_8893
DSC_8636
DSC_8799
DSC_8907
DSC_8852
DSC_8809
DSC_8818
Previous Next Play Pause

baltie2015tabl

1 czerwca 2015r. otrzymaliśmy wyniki etapu wojewódzkiego Międzynarodowego Konkursu Programistycznego „Baltie 2015”. Dwoje uczniów S.P. w Poskwitowie zostało zakwalifikowanych do etapu międzynarodowego: Szymon Polak z kl. III oraz Aleksandra Graca z kl. V. Weekend od 12-14 VI spędzą oni w Warszawie. Będą zmagać się z zadaniami dotyczącymi programowania. A w czasie wolnym zaplanowane jest zwiedzanie Ośrodka Edukacji Informatycznej i Zastosowań Komputerów oraz Politechniki Warszawskiej.
Gratuluję finalistom jak również wszystkim uczniom biorącym udział w tegorocznej edycji konkursu „Baltie 2015”

Agata Bogusz

 

Wszystkich zainteresowanych wzięciem udziału w lipcowej (10-12 lipiec) wycieczce do Budapesztu, prosimy o kontakt. Zapraszamy do sekretariatu szkoły w godzinach: 8.00-15.30.

 

Budapeszt i ZD Poskwitow 2015

rest smok tabl

Dnia 28.04.2015r. Dziennikarze Chochlikarze wybrali się do „Restauracji pod Smokiem”, znajdującej się Michałowicach, której właścicielami są państwo Renata i Leszek Głąb. Restauracja ta specjalizuje się w organizacji imprez okolicznościowych takich jak: wesela, komunie, chrzciny, urodziny, bale studniówkowe, andrzejkowe, sylwestrowe, imprezy firmowe. Wśród wielu zalet tego miejsca można wymienić doskonałą lokalizację, bardzo oryginalne wnętrze, gdzie do dyspozycji gości są dwie duże klimatyzowane sale. W pierwsza wyposażona w stylowe loże, stoły i krzesła. Dodatkowo ciekawe wnętrze zdobią liczne przykłady rękodzieła  artystycznego - kute drzwi, żyrandole, kinkiety oraz okazałe witraże. Niewątpliwą atrakcją tej części restauracji jest oryginalny kominek w kształcie głowy smoka, którego tułów w formie płaskorzeźby dopełnia całości (Projekt i wykonanie: m Studio ceramic). Natomiast w drugiej sali dodatkową dekorację stanowią ogromne lustra na jednej ze ścian. Ponadto sala wyposażona jest w nowoczesny system lamp dyskotekowych, oraz laserów, które tworzą niezwykłe efekty świetlne.
Restauracja głownie specjalizuje się w potrawach tradycyjnej kuchni polskiej, ale menu jest ogromnie bogate, można również zjeść coś naprawdę oryginalnego. A warto podkreślić, iż  serwowane potrawy są wykwintnie wyeksponowane na talerzach, istne arcydzieła, o czym mieliśmy okazję się przekonać na własne oczy.                       
Już na samym początku zostaliśmy wprawieni w dobry humor, za sprawą właściciela tego miejsca, który niezwykle ciepło nas u siebie przyjął. Następnie szef kuchni pan Tomasz Leszczyński opowiedział nam nieco o swojej pracy, o zamiłowaniu do gotowania oraz tamtejszych sposobach przyrządzania potraw i goszczenia przybyłych klientów. Dodatkowo szef kuchni prezentował nam prywatne zdjęcia dotyczące jego kulinarnej przygody. Następnie udaliśmy się do kuchni, gdzie najpierw obejrzeliśmy jej wnętrze, zapoznali z różnymi stanowiskami pracy i sprzętami, a później sami wcieliliśmy się w kucharzy i zabraliśmy się do pracy, by wspólnie pod okiem pana Tomasza przyrządzić obiad. Pierwszą rzeczą,  którą zrobiliśmy, były pierogi ze szpinakiem. Zajęło nam to trochę czasu, ale było warto. Kiedy pierogi już się gotowały wstawiliśmy polędwice do pieca, a następnie zajęliśmy się najlepszym, czyli deserem. Gdy wszystko było gotowe zaczęła się najciekawsza część spotkania... czas na jedzenie. Porcja wydawała się być ogromna, jednak wszystko znikło z talerzy i jeszcze ten wspaniały deser. Niestety nasza wizyta dobiegła końca i musieliśmy się pożegnać.
Była to naprawdę ciekawa wycieczka i mamy nadzieję, że jeszcze tam zawitamy. Wszystkim polecamy „Restaurację pod Smokiem”, jest to niezwykle urokliwe miejsce, w którym można elegancko i smacznie zjeść.

Adrianna Kralka, Katarzyna Nogieć

02
10
09
05
07
06
01
11
04
03
08
Previous Next Play Pause

Od RED. Serdeczne podziękowania kierujemy do właścicieli „Restauracji pod Smokiem” za umożliwienie nam przeprowadzenia tak niezwykłych warsztatów oraz do pana Tomasza Leszczyńskiego za ich przeprowadzenie. Było wspaniale, jeszcze raz DZIĘKUJEMY!

Dziennikarze Chochlikarze

 

pola nadziei final 2015 tabl

W dniu 31.05. 2015 r. wolontariusze Szkolnego Koła Caritas oraz dziewczęta z chóru Primavera waz z opiekunami wzięli udział w podsumowaniu akcji Pola Nadziei w czasie, której zbierane były ofiary na rzecz hospicjum w Miechowie. Jak w każdym roku na początku  barwny korowód przemaszerował ulicami miasta, a następnie w parku miejskim odbyła się część artystyczna, w której wystąpił nasz chór Primavera. W czasie uroczystości podsumowano działania podejmowane na rzecz hospicjum, składane były również podziękowania dla wszystkich, którzy włączyli się w organizację Pól Nadziei.

red.

DSCF4082
DSCF4089
DSCF4072
DSCF4067
DSCF4073
DSCF4086
DSCF4069
DSCF4070
DSCF4088
DSCF4065
DSCF4084
DSCF4078
DSCF4066
DSCF4076
DSCF4087
DSCF4071
DSCF4068
DSCF4083
DSCF4075
DSCF4077
DSCF4081
DSCF4080
DSCF4085
Previous Next Play Pause